Oddaje in prispevki, ki bodo gledalcem, poslušalcem in uporabnikom spletnega portala na voljo od 1. februarja dalje, se bodo med drugim posvetili vprašanjem, povezanim z digitalno varnostjo, odvisnostjo ter premišljeno rabo tehnologije. Vsebine bodo izpostavljene tudi na spletni stran Živ žav za starše in mentorje.

V sklopu dokumentarnih oddaj si boste na TV Slovenija lahko ogledali nekaj premiernih pa tudi nekaj ponovitvenih dokumentarnih filmov, ki na poglobljen in kakovosten način obravnavajo omenjene teme (napovednik oddaj).

  • 1.2.2024, TV Slovenija 1, 21.05 Digitalno varni: Dekliška druščina, švicarska dokumentarna oddaja – dokumentarni film o 14-letni vplivnici Leonie iz Berlina, ki ima 1,5 milijonov sledilcev.
  • 2.2.2024, spletni portal rtvslo.si, Digitalno pametni 2, serija kratkih posnetkov, ki opozarjajo starše predšolskih otrok na pasti spleta. Vsi posnetki bodo od 2. februarja 2024 dalje na voljo na spletnem portalu Živ Žava, predvajali pa se bodo tudi na Televiziji Slovenija med oddajo Živ Žav (napovednik).
  • 5.2.2024, Radio Slovenija – Prvi, Svetovalni servis, kjer bodo s strokovnjakom razdelali tveganja, ki grozijo tako mladim kot starejšim pri uporabi spleta.
  • Dan varne rabe interneta, 6.2.2024, TV Slovenija 1, 17.10 (Ne)varni: digitalno odvisni, pogovorna oddaja za mlade, oddaja, v kateri bodo s strokovnjaki, znanstveniki, vzorniki mladih, vplivneži in drugimi gosti odpirali vprašanja in iskali odgovore na izzive, ki zaznamujejo naša življenja, prepletena z uporabo zaslonov, od računalniških do telefonskih.
  • Dan varne rabe interneta 6.2.2024, TV Slovenija 1, 20.05 Digitalno varni: Družbeni fenomeni: Digitalna odvisnost, izobraževalno-dokumentarni film, v izobraževalno-dokumentarnem feljtonu so svoje zgodbe zaupali tisti, ki so se srečali s prekomerno rabo in tisti, ki so se zavedali, da je pravo življenje mogoče najti le v realnem, in ne v virtualnem svetu.
  • Dan varne rabe interneta 6.2.2024, TV Slovenija 1, 20.35 Digitalno varni: Zasvojeni s tehnologijo, španska dokumentarna oddaja, dokumentarni film, ki prikazuje vzroke in posledice odvisnosti od substanc, ki jih najstniki zaužijejo prek zaslonov mobilnih telefonov, kot so družbeni mediji, pornografija in spletne igre.
  • Dan varne rabe interneta 6.2.2024. Radio Slovenija – Prvi, Torkov kviz posvečen varnosti na interentu
  • Dan varne rabe interneta 6.2.2024. Radio Slovenija – Prvi, Studio ob 17-ih o pomenu varne rabe interneta.
  • 8.2.2024, TV Slovenija 2, 20.00 Digitalno varni: Ujete v medmrežju, češko-slovaška dokumentarni film, ki prikazuje družbeni eksperiment, v katerem se je v zgolj 10 dneh na lažne profile 12-letnic odzvalo 2458 spolnih plenilcev.
  • 9.2.2024, TV Slovenija 2, 20.00 Digitalno varni: Instagram brez filtra, francoska dokumentarna oddaja o vplivu Instagrama na mladostnike in družbo
  • 10.2.2024, TV Slovenija 1, 21.00 Digitalno varni: Učinek TikToka, britanska dokumentarna oddaja o uspehu TikToka.

Ker družbeno aktualna problematika zasluži dodatno, poglobljeno in ciljni publiki prilagojeno obravnavo, bo na programu Televizije Slovenija 1, 6.2.2024 ob 17:05 tudi posebna pogovorna oddaja z naslovom (Ne)varni: Digitalno odvisni, ki bo še dodatno osvetlila obravnavane teme. Iz studia Televizije Slovenija jo bosta vodila Tina Antončič in Dino Subašić. S pomočjo strokovnjakov, raziskovalcev uporabe spleta in najrazličnejših aplikacij, psihologov in sociologov bodo govorili o naših življenjih in navadah, vse bolj prepletenih z uporabo zaslonov. Pogovoru v studiu se bodo pridružili tudi mladi, ki bodo s svojimi izkušnjami in pogledi aktivno sodelovali v oddaji, ki najbolj naslavlja navade mlajše generacije.

Vse vsebine bodo dostopne na portalu RTV 365 in zbrane v posebni rubriki Digitalno varni.

Vir: Safe.si

Dostopnost