Letos smo prvič obeležili Teden slovenske hrane, ki je potekal od 11. do 17. novembra. V petek, 15. novembra, smo ga v šoli obogatili še s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.
Zanimivo je bilo slišati, da je pobuda za Tradicionalni slovenski zajtrk nastala na Čebelarski zvezi Slovenije. Dobrodelno akcijo »En dan za zajtrk v vrtcih med slovenskih čebelarjev«, t. i. medeni zajtrk, ki ga slovenski čebelarji izvajajo že od leta 2007, so na Čebelarski zvezi Slovenije želeli nadgraditi in vanjo vključiti tudi druge pridelovalce slovenske hrane. Leta 2011 so medeni zajtrk nadgradili v projekt Tradicionalni slovenski zajtrk – medu so dodali maslo, kruh, mleko ter jabolko. Živila so prvo leto v celoti prispevala slovenska živilska podjetja, čebelarji in kmetje.
Namen projekta ostaja želja, da se otroci, mladina in njihovi starši ter širša javnost zave pomena čebel in čistega okolja za pridelavo kakovostne lokalne hrane, poleg tega pa ozavestijo pomen gibanja in zdravega prehranjevanja.
V tednu slovenske hrane je bil šolski meni obogaten s tradicionalnimi slovenskimi jedmi iz različnih slovenskih pokrajin. Tako smo v ponedeljek okušali prekmurski bograč, v torek koroško malico, v sredo primorsko malico in koroško kosilo, v četrtek gorenjsko malico in primorsko kosilo, v petek pa štajersko kosilo. V jedilnici so na ogled še slike, ki kažejo raznoliko domačo hrano naše domovine. Pravzaprav bi lahko rekli, da smo imeli ta teden na šoli pouk z degustacijo novih jedi. In bilo je zanimivo, pa tudi okusno.
Ksenija Fänrich, OŠ Nazarje